Thaimaa

JOHDANTO

Thaimaa ei ole koskaan ollut muiden maiden alaisuudesa. Ehkä juuri siksi ruoka ja ruuanlaitto, samoin kuin maan kultturikin, ovat kehittyneet omaleimaisiksi ilman ulkopuolisia vaikutteita, ja ehkä juuri siksi Thaimaan tulisissa ja mausteisissa ruoissa on ominaisuuspiirre, joka poikkeaa muista Aasian keittiöistä. Ateriat valmistetaan edelleenkin perinteiseen tapaan, ja ruokailu kuuluu hyvin olennaisena osana thaimaalaiseen elämään ja vieraanvaraisuuteen. Thaikodeissa ruokalajit sijoitetaan aina pöydän keskelle ja jokainen nauttii ruokansa omasta kulhostaan ja omien mieltymystensä mukaisesti.

Tasapainoisuus ja harmonia ovat thaikeittiössä hyvin tärkeitä; kaikki ruokalajit tarjotaan samanaikaisesti, jolloin värit, erilaiset maut ja raaka-aineet täydentävät toisiaan. Thaimaa on tuoreiden raaka-aineiden aarreaitta - ne valitaan suurella huolella ja itse ruoissa korostuvat erityyppiset maut ja koostumukset, kuten salaateissa (Yams) raikkaus,curreissa (kangs) tulisuus ja pikapaistetuissa nuudeleissa (bhuds) rapeus.

Thairuoille on luonteenomaista runsas tulisten chilien, valkosipulin, sitruunaruohon, inkiväärin ja kookoksen käyttö. Näitä aineksia käytetään tuoreiden meren antimien, lihan, siipikarjan, ja trooppisten kasvisten ja hedelmien kanssa mitä moninaisemmin tavoin. Tulisuuden jokainen voi säädellä omien mielihalujensa mukaisesti.

THAIKEITTIÖN RAAKA-AINEET

  • Banbunversot
  • Banaaninlehdet
  • Chilit
  • Currytahnat
  • Galangal
  • Gluteeniriisi
  • Inkivääri
  • Kalakastike (nam pla)
  • Kookosmaito ja -kerma
  • Korianteri
  • Limetinlehdet
  • Munakoisot
  • Osterikastike
  • Palmusokeri
  • Sitruunaruoho (takrai)
  • Soijakastike
  • Tamarindi
  • Tofu
  • Vermisell
  • Wontonkuoret

Thaikeittiön esittelytekstit on WSOY:n Thaikeittokirjasta (suomentanut Vuokko Tarpila).